top of page

#EspaiMallorca

EM-cultura (1).png
EM-Actualitat (1).png
EM-divulgacio.png

Vos presentam #EspaiMallorca (un nom original, eh?), una plataforma que crearà i compartirà contingut en múltiples formats per compartir a través de les xarxes. Cada setmana noves publicacions sobre qüestions d’actualitat, culturals, científiques… Sobre coses que ens interessen però que ningú no explica a les xarxes. I sempre amb la mirada centrada a la realitat de les nostres illes. Volem ser el teu espai de reflexió i entreteniment: t’hi apuntes?

Cultura

DONES I SANT JOAN

Les festes de Sant Joan de Ciutadella són unes festes amb més de 700 anys d’història. A més de ser unes festes molt arrelades a Ciutadella, són una celebració que s’ha anat massificant en les darreres dècades. I, com en moltes altres festes tradicionals, les dones no poden interpretar els personatges tradicionals o formar-ne part més que de públic; per exemple, Sant Antoni de Manacor, els cossiers de Montuïri o els sonadors del ball pagès eivissenc. Com veim, normalment la tradició no té nom de dona. És l’hora que això canviï?

CARRERS AMB NOM DE DONA

Per al filòsof George Steiner un dels quatre trets que conformen “La idea d’Europa” és la tradició de batejar els nostres carrers. Als Estats Units els carrers es distingeixen per números, aquí amb noms de personatges i referències històriques. Les plaques de marbre que llueixen a les nostres cantonades són cròniques vives i reserven un racó per a la història dins del nostre entorn urbà.
Els noms de grans filòsofs, escriptors, estadistes o científics ens serveixen per orientar-nos i, també, per rendir homenatge a aquells que volem recordar per la seva significant aportació a la vida de les nostres ciutats. Però, t’has fixat mai en quants de carrers amb nom de dona hi ha al teu poble?

La històrica marginació i exclusió de les dones s’ha traduït també en la seva freqüent invisibilització. Els nomenclàtors dels nostres carrers no són aliens a aquesta tendència i els carrers amb nom de dona són minoria o, fins i tot, encara inexistents.En aquesta publicació volem donar a conèixer 10 carrers de les nostres illes amb nom de dona i t’explicam per què han estat mereixedores d’aquest reconeixement. Encara n’hi ha moltes que no tenen placa a cap carrer, plaça o jardí. A quina dona t’agradaria dedicar un carrer de la teva ciutat o poble? #EspaiMallorca

QUÈ EN SAPS, D'ANTÒNIA FONT? T'oferim un qüestionari amb cada una de les respostes.

Actualitat i política

HUMANITATS I CIÈNCIES SOCIALS A LA UIB: del curtterminisme a l’èxode del talent.

Les Humanitats i les Ciències Socials són disciplines que ens ajuden a entendre la societat i a entendre’ns a nosaltres mateixos. Són les encarregades d’aprendre del passat, d’assenyalar les mancances del present i de dissenyar alternatives per al futur. 
Invertir avui en elles és apostar per les illes del demà. #EspaiMallorca

EL DECRET LLEI 8/2020.

Quines mesures s'han de prendre per reactivar l'economia després de l'aturada que ha suposat la Covid-19?
Una de les primeres mesures que ha adoptat el Govern Balear ha estat el Decret llei 8/2020, envoltat de polèmica. El coneixes?
#EspaiMallorca

Divulgació

EL TURISME DE LES ILLES, EN DADES

El turisme és el principal -i gairebé únic- motor econòmic de les Illes Balears i, això, tots ho sabem. Però fins quin punt canvien les nostres illes durant la temporada alta? Aquí teniu un petit recull de dades sobre els canvis més significatius que hi ha hagut en l'àmbit turísitic de les Balears. A partir d'aquí, ens hauríem de plantejar cap on anam i cap a on hauríem d'anar. 

#EspaiMallorca

bottom of page